Profilaktyka

Na przykład mycie, moczenie i specjalne czyszczenie jarzyn jest niecelowe (oczywiście w sensie profilaktyki zatruć chemicznych, a nie usuwania bakterii chorobotwórczych), natomiast warto wiedzieć, że burak zawiera największą ilość trucizn w warstwie powierzchniowej i trzeba go obierać grubo, mniej więcej na jeden—półtora centymetra (z tego względu należy kupować duże buraki). Marchew, pietruszka, seler czy por nie dają się prawie wcale oczyścić z niepożądanych nabytków, ale inaczej jest, gdy na przykład wyciśniemy z nich sok; najwięcej osadów ołowiowych i czynników szkodliwych dla zdrowia pozostaje w wiórkach, natomiast w soku jest ich prawie sześciokrotnie ‘ Praca wygłoszona dn. 10 XI 83 r. na seminarium Instytutu Ekologii PAN-u w Zakładzie Ekologii Człowieka. mniej. Kapustę i sałatę należy umyć i pozbawić zewnętrznej warstwy liści, ponieważ na powierzchni swej magazynują one ołów i inne toksyczne elementy z powietrza. Owoce są prawie dziesięciokrotnie mniej skażone niż jarzyny, długa bowiem droga soków odżywczych, od ziemi aż do gałęzi, filtruje je w bardzo znacznym stopniu. Natomiast to, co osiada z powietrza na powierzchni skórki, można umyć i obrać wraz ze skórką.